Scriitorul basarabean Nicolae Dabija a decedat din cauza Covid-19

Scriitorul basarabean Nicolae Dabija a decedat din cauza Covid-19

 PotrivitAgenția BucPress – www.bucpress.eu , Cunoscutul scriitor și publicist Nicolae Dabija a pierdut lupta cu COVID-19, decesul acestuia fiind anunțat în noaptea de joi spre vineri, potrivit Cotidianul.md.

Anterior presa a scris că Dabija era internat la Spitalul de Urgență, fiind într-o stare gravă. El avea 72 de ani.

Informația despre decesul scriitorului a fost confirmată de directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihai Ciocanu.

„Maestrul a decedat astăzi la ora 04.00. A dezvoltat o formă foarte agresivă a COVID-19, cu generalizare agresivă și tromboză a vaselor sangvine”, a comunicat directorul spitalului pentru G4Media.

Nicolae Dabija, de naționalitate română și religie ortodoxă, este nepotul arhimandritului Serafim Dabija, un duhovnic român deportat în Gulag în 1947.

În anul 1966 este înmatriculat la facultatea de Ziaristică a Universității de Stat din Moldova. În anul III a fost exmatriculat „pentru activitate proromânească și antisovietică”, fiind restabilit peste un an, în 1970, la Facultatea de Filologie. În 1972 a absolvit universitatea.

În calitate de redactor șef al săptămânalului „Literatura și Arta” editat de Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, a avut un rol important în lupta de renaștere națională din Republica Moldova de la sfârșitul anilor ’80. În perioada de glorie, săptămânalul „Literatura și Arta” depășea tirajul de 260.000 de exemplare.

În 1988, Nicolae Dabija era membru al Grupului de Inițiativă de creare a Frontului Popular din Moldova și membru al Sfatului frontului Popular. În perioada 1989-1991 a fost deputat în Sovietul Suprem al RSS Moldovenești. Continuă să fie deputat în Parlamentul Republicii Moldova, în anii 1990-1994 și 1998-2001.

În 1993-1994 este copreședinte al Congresului Intelectualității din Republica Moldova, iar în 1998-2001 este reprezentant al Parlamentului Republici Moldova în Adunarea Parlamentară a Țărilor din Bazinul Mării Negre. Devine vice-președinte al Partidului Forțelor Democratice în 1994, iar mai apoi și al Partidului Social-Liberal până în 2002.

În 2005 este ales președinte al Forumului Democrat al Românilor din Republica Moldova, organizație neguvernamentală de cultură și drept, la care au aderat peste 150 de organizații culturale, uniuni de creație, asociații neguvernamentale. Din 2016 este și președinte al Mișcării „Sfatul Țării-2”, asociație nonguvernamentală care și-a propus unificarea națiunii române.

El deținea Steaua României în grad de Comandor și Ordinul Republicii, cele mai înalte distincții de stat în România și Republica Moldova.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Share