UE dorește ca Ucraina să nu mai elibereze câte două pașapoarte biometrice

Comisia Europeană recomandă intensificarea eforturilor în lupta împotriva corupției și criminalității organizate în cadrul respectării de către Ucraina a cerințelor pentru funcționarea regimului fără vize, care se aplică cetățenilor ucraineni începând cu data de 11 iunie 2017. Lucru menționat în al patrulea raport al Comisiei Europene privind mecanismul de suspendare a regimurilor fără vize, pregătit pentru Parlamentul European și Consiliul UE.

„În general, Ucraina continuă să îndeplinească criteriile pentru liberalizarea vizelor. Cu toate acestea, sunt necesare eforturi suplimentare pentru a aborda problema cererilor de azil nefondate, precum și în domenii precum lupta împotriva corupției, spălarea banilor și prevenirea și combaterea organizării criminalității”, se arată în raport.

În special, se spune că ar trebui depuse eforturi pentru a reduce numărul cetățenilor ucraineni care stau ilegal în statele membre ale UE și pentru a depune cereri de azil nefondate.

Autorităților ucrainene li se recomandă, de asemenea, să elimine posibilitatea, atunci când cetățenii ucraineni au mai multe pașapoarte valabile la un moment dat, să înceteze emiterea unor astfel de pașapoarte „suplimentare” și să anuleze valabilitatea acelor pașapoarte care au fost eliberate.

„Polonia a identificat cetățeni ucraineni care au mai multe pașapoarte emise legal, uneori cu date personale modificate, care le pot permite să rămână în UE mai mult de 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile”, se menționează în comunicat.

O altă recomandare este ca Ucraina să își alinieze politica de vize cu politica UE în materie de vize față de țările terțe din care are loc migrarea ilegală sau care prezintă riscuri de securitate pentru UE.

Agenţia BucPress – www.bucpress.eu