Victimele deportărilor staliniste, comemorare la Herța, regiunea Cernăuți Foto&video

Victimele deportărilor staliniste, comemorare la Herța, regiunea Cernăuți Foto&video

În contextul împlinirii a 80 de ani de la primul val al deportărilor sovietice din Basarabia, nordul Bucovinei și ținutul Herța, în orășelul Herța din regiunea Cernăuți au fost rostite rugăciuni pentru sufletele tuturor celor strămutați forțat în Siberia, Kazahstan sau Carelia

Evenimentul de comemorare, organizat de reprezentanții comunității românești din comună și membrii Societății „Golgota” a Românilor din Ucraina, a debutat cu slujba Parastasului săvârșită la Biserica „Sf. Spiridon” de către Preacucernicul Părinte Andrei.

La slujba de pomenire a miilor de români, care au avut de suferit de pe urma regimului totalitar sovietic, au fost prezenți membrii societății „Golgota”, reprezentați ai administrației publice locale, reprezentanți ai Consulatului General al României la Cernăuți, oaspeți din România, ziariști, oameni de cultură, enoriași și herțeni de rând.

După slujba religioasă cei prezenți au depus coroane la monumentul închinat martirilor români.

Ce-a de-a doua parte a evenimentul s-a desfășurat la Casa de Cultură Herța, unde a fost organizată o masă rotundă cu genericul: „Opt decenii de durere, opt decenii de memorie”, moderată de Alexandru Platonov, preşedintele filialei Herţa a Societăţii „Golgota”.

În cadrul mesei rotunde au luat cuvântul reprezentantul Consulatului General al României la Cernăuți, Ministrul consilier Dan Constantin, preşedintele Asociaţiei „Prietenii Basarabiei, Bucovinei şi Ţinutului Herţa” – Vasile Adăscăliţei, părintele Vasile Molodeanov, președintele Societății „Golgota” a Românilor din Ucraina – Vasile Răuț, profesorul Constantin Gologan, șeful Secției de Cultură și Culte al Comunei Herța – Adrian Medvedi și starostele satului Târnauca – Ion Pantea.

În discursurile sale, organizatorii au ținut să sublinieze care este semnificația acestei manifestări de suflet, vorbindu-le totodată celor prezenți despre importanța păstrării identității culturale și spirituale a comunității românești din Ucraina.

Un moment artistic deosebit a fost susținut de tânăra interpretă Anastasia Cudric.

Masa rotundă s-a încheiat cu prezentarea unui film documentar, despre suferințele și mărturiile celor deportați, realizat de membrii societății „Golgota”.Citeste mai multe aici!

 

 

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *